Blog

Osam planina ili priča o prijateljstvu

Paolo Cognetti jedan je od najčitanijih i najzanimljivijih suvremenih talijanskih pisaca. Kako o njemu piše Express portal od 24 sata, on je pisac atmosfere, planina, jedan od najminucioznijih naturalista u suvremenoj, i ne samo talijanskoj književnosti. On je svjetski putnik s kratkom životnom epizodom u New Yorku,  a prema planinama, pod čijim je okriljem i sam pronašao dom, gaji posebnu ljubav.

Ono što mene apsolutno privlači ka njegovoj pisanoj riječi upravo je jednostavnost, opisivanje čistih i jakih emocija na prirodan i lagan način. Neizostavni „lik“ u njegovim knjigama jest planina, ali ona nikad nije tu da bi se drugi likovi hvalili kako su osvojili njene vrhove, kako su obarali rekorde ili savladavali nemoguće. Ona je tu kao tiha kulisa, scenografija koja upotpunjava priču.

Le 8 Montagne di Felix Van Groeningen e Charlotte Vandermeersch

U priči pod nazivom „Osam planina“ glavna tema jest prijateljstvo. Ono koje odolijeva razlikama, udaljenostima, životima, novcima i obiteljima. Iskreno prijateljstvo dvojice dječaka koji zajedno odrastaju i kojima nisu potrebne niti grandiozne geste niti velike riječi, koji se razumiju samo utoliko što zajedno postoje i dijele to vrijeme koje prolazi kraj njih.

Nedavno sam u zagrebačkoj Kinoteci imala priliku pogledati i istoimeni film, snimljen prema ovom toplom i lijepom književnom djelu. Film traje gotovo 2 i pol sata, ali kad se bližio svome kraju, poželjela sam da traje još barem toliko.

Naravno da nije sve identično kao u knjizi, no rekla bih da je ekranizacija dostojna papirnatog originala i da jako lijepo dočarava taj odnos koji sazrijeva kroz godine, koji ima svoje uspone i padove, ali koji je tako ljudski, tako jednostavan ..da im gotovo zavidim ili poželim da sam i ja lik u tom filmu pa da mogu učiti od njih što znači odanost, kako se pripada prijatelju, kako se cijene važne osobe u životu.

I film i knjiga pokazuju koliko je važno imati tu konstantu u životu, koju ne mogu zamijeniti niti novci niti karijere, koliko je važno biti čovjek i vidjeti čovječnost u osobi preko puta ili kraj sebe.

Njih dvojica su autentični, u neprestanoj potrazi za ostvarenjem, rade greške, odlaze i vraćaju se, ranjavaju se i opraštaju. Zaista, postavlja se pitanje ima li veće vrijednosti u životu od one vrijednosti prijateljstva. Onog prijateljstva koje odolijeva svim olujama, koje se postavlja kao prioritet, koje razumije važnost držanja obećanja i davanja podrške.

Ako očekujete samo gomilu kadrova planina, ovo nije film za vas. Ako pak želite film tijekom kojeg ćete mnogo razmišljati i raditi introspekciju, onda uložite svoje vrijeme.

A knjigu – knjigu svakako pročitajte. Pravo je čudo da je na relativno malom broju stranica stalo takvo jedno bogatstvo. Jedan divan roman o prijateljstvu. Simple as that.

Maja Puhovski

Moglo bi vas zanimati

MOJE PUTOVANJE U EGIPAT

Inače se do otoka može doći vožnjom brodom od marine u Hurghadi za 40 minuta, koliko je nama i trebalo za vratiti se natrag. Ovim izletom smo završili svoje putovanje i imali uistinu čaroban i romantičan zadnji dan Egipta. Zahvalna sam agenciji Eti na odličnoj organizaciji, super vodičima Ahmedu i Akiju i prilici da sam imala mogućnost upoznati ovaj dio Egipta u tako pozitivnom okruženju i fenomenalnim iskustvima. Jedno je sigurno, vraćam se ponovo u Egipat posjetiti Sharm El Shaik, piramide u Kairu te dodatno želim ići u Jordan – Petru. 

Pročitajte više

Jeste li isprobali izazov 30 dana yoge by „Yoga with Adriene“?

Ovakav izazov postaje mojih 30 minuta u kojih mogu „uskočiti“ u bilo kojem trenutku dana, bez planiranja rasporeda, bez spremanja i vožnje do studija. Adriane postaje moja yoga prijateljica koja me motivira i koja svaki dan za mene ima spreman novi video, sa novom porukom ili riječi koja mi signalizira na čemu ćemo taj dan raditi.

Pročitajte više