Blog

Jeste li isprobali izazov 30 dana yoge by „Yoga with Adriene“?

Možda vam ime i prezime Adriene Mishler neće mnogo značiti kad negdje pročitate, ali ako vam kažem „Yoga with Adriene“– veće su šanse da znate o kome i čemu se radi. Adriene je učiteljica joge koja je širom svijeta poznata po svom YouTube kanalu istoimenog naziva, ali ona je i uspješna spisateljica i poduzetnica. Njenu misiju da alate za mentalno, emocionalno i fizičko zdravlje učini dostupnima svima, odnosno njen YouTube kanal i širu internetsku zajednicu prati i čini preko 11 milijuna pretplatnika. Poseban detalj je činjenica da je većina sadržaja koje Adriene nudi u potpunosti besplatna – a takav je i novi izazov vježbanja yoge 30 dana koji je krenuo s početkom ovog mjeseca odnosno ove, nove godine.

Ako ste ikad bili yoga početnik ili razmišljate tek krenuti s vježbanjem yoge, vjerojatno ste guglali „yoga for begginers“ i tada vam je među prvih nekoliko videa bio ponuđen upravo neki od YT videa s kanala „Yoga with Adriene“. Kad govorimo o izazovima u trajanju 30 dana, Adriene ih priprema i objavljuje već posljednjih 9 godina.

Sama sam prvi puta naletjela na takav izazov prije više od 5 godina, kad mi je bilo neugodno doći u yoga studio i pokazati svoje neznanje pa sam odlučila da je pokušaj vježbanja yoge kod kuće idealna prilika da otkrijem svijet yoge. Iskreno, nisam se prevarila – ali nažalost nisam ni ustrajala ni „izdržala“ svih 30 dana izazova. Dala sam zatim priliku siječanjskom yoga izazovu još jednom ili dvaput, ali sve je nekako isto završilo. Vječni sam yoga kampanjac i apsolutni početnik koji teško održi obećanje da će disciplinirano vježbati 30 dana zaredom.

No, ne bi ja bila ja da ne pokušam ponovno 😀

I evo me, iza mene je 9 dana vježbanja yoge uz Adriene, prosječno 30 minuta dnevno, u raznim terminima.

Zašto je Yoga with Adriene 30-dnevni izazov dobra ideja?

Prije svega, zato jer Adriene svojom praksom pokazuje da je yoga zaista za svakoga. Adriene možda neće pratiti napredni vježbači yoge, ali ovi izazovi nisu niti namijenjeni takvoj publici. Ona pristupa svojoj vježbačkoj zajednici s mnogo razumijevanja, uvijek nudi alternative u asanama te ne pokušava ugurati pretenciozne asane kako bi pokazala koliko je ona napredna – njena praksa je polagana, pristupačna, opuštena i jasna.

Zatim dolazimo do dijela u kojem ja redovito kiksam – njeni 30-dnevni izazovi grade dosljednost i disciplinu. Jedna od fraza koju koristi na gotovo svakom videu jest „the hardest part is showing up“.

Upravo prvi video u novoj seriji izazova (Center) nosi naziv „Show up“:

Nemojte misliti da zbog tog naziva sve što se od vas očekuje jest da 30ak minuta sjedite na yoga matu i gledate video…nešto ćete ipak trebati i odvježbati 😉

No, Adriene će vas pri tom vježbanju voditi nježno, polagano i razumljivo.

Osobno, za kućnu praksu mi više odgovara da su asane jednostavnije, sporije i laganije. Znam da ću na taj način vježbati ispravno i kad me yoga teacher nema na oku i ne može ispraviti.

Dodatno, ovakav izazov postaje mojih 30 minuta u kojih mogu „uskočiti“ u bilo kojem trenutku dana, bez planiranja rasporeda, bez spremanja i vožnje do studija. Adriene postaje moja yoga prijateljica koja me motivira i koja svaki dan za mene ima spreman novi video, sa novom porukom ili riječi koja mi signalizira na čemu ćemo taj dan raditi.

Tako smo u prvih 9 dana prošle osim „Show up“ i „Listen“, „Shift“, „Root“, „Hug“, pa čak i „Flow“ i „Melt“ i još par zajedničkih nazivnika koji su mi obilježili pojedini dan.

A to što kraj nje gotovo u svakom videu leži i spava preslatki Benji samo je dodatni plus 😉

I na kraju, 30 dana yoga izazova zapravo „izaziva“ ili bolje reći poziva mene samu da uložim to vrijeme u sebe i svoje mentalno, fizičko i emocionalno zdravlje, daje mi priliku da razmotam taj mat koji stoji u kutu, stanem ili sjednem na njega i krenem put feel good osjećaja.

“Yoga is about taking time to connect to yourself and something bigger than yourself, all at once. It’s about creating harmony between your mind, your body, and your heart so that you may feel whole and truly healthy. It’s also about equipping yourself with the tools necessary for healing and for knowing it’s okay to fall.”

Adriene

Moglo bi vas zanimati