Blog

Alati koje nudi Netflixov film “Stutz”

Moj prvi susret s psihoterapijom bio je Gestalt. Sjećam se te slučajnosti kako sam otkrila taj svijet u kojem terapeut i ja sjedimo jedan nasuprot drugom i razgovaramo. Ponekad koristimo ploču za pisanje, ponekad neke karte.. ali većinom razgovaramo.

Jedina rečenica koja mi je ostala u glavi iz tih dana jest „Pusti da dođe“. Kratka, jasna, u potpunosti ispravna. Kontekst u kojem je ta rečenica dobila svoj zvuk u prostoru odavno je došao. I ostao. Srećom.

Za Gestalt sam često govorila da mi je preeteričan, nekonkretan, previše priče.. Zapravo mu nisam dala neku pravu priliku pa su sve ove moje riječi baš bezvezne, priznajem.

Sljedeći pokušaj bila je integrativna terapija. Pokret, tijelo, zvuk, glas, uzemljenje, izbacivanje.. Mnogo mi je više odgovaralo da dam svom tijelu priliku da se izrazi, da pokaže što mu je (ne)ugodno, što mu je (ne)potrebno..

Ipak, oboje je bilo kratkog vijeka.

Posljednje dvije godine nemam ni potrebu svoju terapeutkinju svrstavati u neki smjer, školu, disciplinu.. jedino što znam je da sam našla ono što mi odgovara i onu s kojom mi ima potpuno smisla raditi. To je taj „klik“ o kojem se često govori, a rijetki ga osjete.

Upravo taj „klik“ osjetili su Jonah Hill i Phil Stutz. Dva odrasla muškarca koji svoju ljubav temelje upravo na odnosu koji ih veže – a to je onaj terapeutski.

Malo je reći da me oduševila ideja da glumac snimi film o svom terapeutu. Čini se tako logično, ali eto, još se nije do sada dogodilo (svakako ne u ovom obliku). I to ne bilo kojem terapeutu – osobi koja je toliko simpatično drugačija, toliko genijalno svoja i u svakom pogledu stručna, a opet spremna pokazati svoju ranjivost i to bez da ugrozi svoj autoritet. Phil Stutz ima sve to.

Film daje kombinaciju uvida u život i djelo Phil Stutza terapeuta, pisca i poznatog psihijatra, koji se sa svojih 75 godina bori sa Parkinsonovom bolešću te usprkos svim preprekama koje mu bolest nosi, uspijeva činiti velike promjene u životima svojih klijenata kroz svoje „alate“ („Tools“ op.a).

Za svoje alate u medijima je izjavio da je u jednom trenutku svoga rada osjećao da se nalazi u slijepoj točci jer je doveo klijenta do jedne razine samo-razumijevanja, no zatim je trebao nešto što će aktivno pokrenuti klijentovu promjenu – i nije im imao što ponuditi.

Krenuo je s improvizacijama na licu mjesta te je nakon nekog vremena imao 20-25 alata/tehnika koje je mogao ponuditi klijentima.

U filmu je predstavljeno nekoliko njih, a ja sam odabrala one koji su me se najviše dojmili – za ostale ćete jednostavno morati pogledati čitav film 😉

Oprostit ćete mi što je sve na engleskom, činilo mi se više autentično. Također, ovo su samo crtice, zabilježene pod dojmom, u transu gledanja. Neki će vam alati sigurno biti poznati. Ako ulažete u svoj osobni razvoj, znate da su autori često voljeli posuđivati jedni od drugih i prilagođavati tehnike svome radu. Osobno ne vidim ništa loše u tome. Važno mi je da na kraju ovog puta zvanog život barem neka kombinacija alata ima smisla.

  • Life force

„You can always work on your life force.

Think of it as a pyramid with three levels – the bottom level is your physical body, the second layer is your relationship with other people and the higher level is relationship with yourself.

You enhance your relationship with yourself by writing. If you start to write, writing is like a mirror. It reflects what’s going on with your unconscious.

Increasing your life force will show you what you’re really passionate about.“

  • Part X

„Part X is a judgemental part of you, a villain, the voice of impossibility…
Three aspects of reality – pain, uncertainty and constant work.
You have to learn to love the process to overcome those things.“

  • String of pearls

„Keep going.
Every action has the same value.
I am the person that puts another pearl on the string.
Every effort has a dark spot on itself, that means that nothing can be perfect.“

  • Shadow.

„Version of yourself that you want to hide from everyone else.
It’s the part of us that we are ashamed of.
It’s the part of you that you wish you are not, but you can’t get rid of it.
Talk and listen to your shadow.
Shadow needs attention, the only human being that it needs attention from is yourself.“

  • Radical acceptance

„Try to go into the state to find a solution.
You gotta find something positive in everything. You need to look at all events with some value in them.

The sun is always out there. Every thought you have affects your mood.

You want to be in a grateful state, it’s the thing that breaks the dark cloud on the way to the sun.“

Moglo bi vas zanimati